neděle 25. února 2018

Tiruvannamalai - město boha Šivy

Posíláme pozdrav z naší další oblíbené oblasti, a tou je okolí posvátné hory Arunachala, která je považována za vtělení boha Šivy.

Arunachala
Jeden z "výletů" po indicku jsme absolvovali na úplněk posledního ledna, kdy jsme se rozhodli jako většina ostatních podniknout pouť právě kolem této magické hory. Snídani jsme si dali tradičně na ulici a mohli tak ochutnat další smažené indické speciality. Tzv. vnější cesta kolem hory vede po silnici a právě vzhledem k proudícím davům, které se za cesty vydatně občerstvují a tuně odpadků, které vyprodukují, daroval Ramanashrám velkoryse k silnici popelnice, a to možná každých 50 metrů. Je to opravdu rarita vidět v Indii popelnice a navíc tolik najednou! Bohužel to ale asi Indům nikdo nevysvětlil, k čemu taková věc jako popelnice slouží, a tak se nestačíme divit, když je odpadky nastláno dokonce i v těsné blízkosti popelnic. Že jsou navíc zcela prázdné, jsem si mohla na vlastní kůži vyzkoušet - což můžete vidět v jednom z našich videí.

Spurthi s námi
V Singing Heart Ashrámu jsme zažili nezapomenutelné setkání, které nás s Davidem stále hřeje u srdce a se slzou v oku vzpomínáme. S Indkou Spurthi jsme si rozuměli tak, jako bychom ji znali od dětství nebo snad z minulých životů, jako by v tom byla nějaká osudovost, že to nemohla být náhoda, že jsme se potkali. Navzdory kulturním rozdílům a naprosto odlišnému způsobu života, který každý z nás žije, jsme si uvědomili, že pokud jsou lidé otevření a pozitivní, mohou být přáteli. Spurthi nám vyprávěla o svém pohnutém osudu, kdy stejně jako plno ostatních indických žen si musela vzít za manžela muže, kterého vůbec neznala, a kterého jí "dohodili" rodiče. Dokonce je tento "byznys" v Indii rozjetý ve velkém, kdy je možné na internetu podobně jako na online seznamce najít vhodného manžela. Spurthi nebyla v manželství spokojená, ale měla to štěstí, že se mohla rozvést, i když to nebylo jednoduché. Přejeme Spurthi vše nejlepší, aby se jí dobře dařilo!

Kromě toho, že ve 33ti stupňovém počasí naboso šplháme na horu Arunachalu a čas od času jí v rámci 14ti kilometrové procházky obejdeme, taky se občas rádi posilníme místní specialitou - rýže na tisíc způsobů s rýží a luštěninou, a to z banánového listu přímo na zemi ze země. Pokud by někomu nevadily lechtivé procházky mravenců po hlavě, roztomilé ještěrky přisáté na stěnách místnosti a absolutně vegetariánská strava, dá se tu na noc ubytovat přibližně za 300 Kč pro dva s plnou penzí a k tomu máte místo pejska před domkem kravičku a po meditaci můžete pozorovat pasoucí se ovečky až do západu slunce.




4 komentáře:

  1. Pěkný článek. Moc se mi líbil. I fotky a videa.
    Markéto, připiš nám prosím i příběh talíře v popelnici. Zdá se, že to je příhoda k popukání.

    Díky a mějte se.
    Zdeněk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je jednoduchý :-) Spletla jsem si kovový talířek s typem talířku na jedno použití a omylem ho vhodila do popelnice. Jinak lezení do popelnice má své kouzlo a připomíná stav beztíže :-D

      Vymazat
  2. I love this blog! Its amazing how you bring forth so many emotions in a single article and present it so well. Your blog is always a treat to read and watch! ��☺ Much Love, Spurthi

    OdpovědětVymazat
  3. Looks like your so called Indian woman and friend gave her side of story. But it is surprising to me, even you guys also believe it and took single sided. Glad to know, how people think with one side stories. Remember, we cannot clap with single handed ( we can slap though). If any girl accuses relationship between mother and her son, that girl never be pure at heart.
    I wish and hope, you realize it. FYI: Even her sister also divorced to innocent guy. You can ask her. So you should know, where problem is there. Anyways, All the best and explore the world with peace of mind.

    OdpovědětVymazat